Førerprøven grovt deles inn i 2 deler:
- Klargjøring og kontrollspørsmål:
Du vil få 2 spørsmål om kontroll av kjøretøy før kjøredelen starter. Disse spørsmålene blir trukket fra nettbrettet til sensor. Man får ikke beskjed om man har svart riktig eller galt før hele oppkjøringen er gjennomført.
2. Praktisk kjøring på vei – inkludert oppgave med rygging:
Her får man velge om man ønsker å ha samtale underveis/«small talk» eller ikke, om man ønsker musikk eller ikke. Sensor vil ikke kommentere kjøringen underveis på turen annet enn veibeskrivelsen. Når dere har kjørt tilbake til Statens vegvesen vil du få resultatet og tilbakemelding. Du får også mulighet til å kommentere egen opplevelse selv om dette ikke blir tatt hensyn til i vurderingen av prøven. Førerprøven varer ca. 60min.
Selv om man skulle svare feil på et av spørsmålene eller gjøre en feil underveis betyr ikke det automatisk styrk. Førerprøven skal heldigvis være en helhetlig vurdering.
Etter oppkjøringen er bestått må du betale et lite gebyr før man får førerkortet. Det vil bli sendt ut et midlertidig førerbevis på en PDF-fil, som kan brukes til førerkortet kommer i posten og på førerkort appen. Ved midlertidig førerbevis må man også ha med gyldig legitimasjon.
Skulle man være så uheldig å ikke bestå. Får man 1 måned karantene og kan etter det prøve på nytt. For å få en ny førerprøve må du huske å gi oss en ny fullmakt slik at vi får lov å bestille en prøve til deg.
Før oppkjøringen er det viktig å passe på:
- Ha med gyldig legitimasjon
- Tidligere førerkort, pass/ID kort, bankkort med bilde er godkjent ID.
NB. Det er viktig at legitimasjonen ikke er gått ut på dato.
- Tidligere førerkort, pass/ID kort, bankkort med bilde er godkjent ID.
- Oppkjøringen må være betalt før prøven starter. Du vil få en link på SMS fra vegvesenet i forkant hvor du kan forhåndsbetale på nett. Vi anbefaler å gjøre dette da det er litt rimeligere, og du slipper unødig stress på oppkjøringsdagen.
- All obligatorisk opplæring må være registrert til vegvesenet minimum 3 dager før oppkjøringen. Dette vil naturligvis trafikkskolen hjelpe deg med å passe på.
Prøven starter med at man må vise man må GODKJENT legitimasjon til sensor. Sensor vil videre forklare deg hvordan prøven vil foregå og hvor dere skal kjøre. For å forklare veien vil sensoren bruke stedsnavnskilt så lenge det er mulig, hvis ikke sier sensor venstre eller høyre. Har du ikke hørt noe, skal du bare kjøre rett frem. Hvis du lurer på hvor du skal kjøre er det bare spør, og skulle du uansett være uheldig å kjøre feil vei er ikke det ingen problem, da er det bare til å finne en plass å snu.
Når prøven starter er du som førerprøvekandidat ansvarlig for alt som skjer. Ikke sensor.
Vi ønsker deg masse lykke til, dette fikser du!