For elever

Om oss

Andre kurs

Hvilken tilhenger kan jeg kjøre uten utvidet førerkort?

Dersom du har førerkort klasse B kan du kjøre med tilhenger hvis det ikke overstiger maksgrensen på 3 500 kg i tillatt totalvekt for bil og henger. For å finne ut hvilken tilhenger du kan trekke må du sjekke vognkortet på bilen, og deretter sjekke vognkortet for tilhengeren for å sjekke at det er innenfor.

Vil du sjekke det kjapt på en enkel metode kan du bruke Statens Vegvesens tilhenger kalkulator:

https://www.vegvesen.no/kjoretoy/eie-og-vedlikeholde/tilhenger/tilhengerkalkulator/

Her må du taste inn bilen sitt registreringsnummer og du får vite hva du kan trekke på bilen med klasse B, klasse B kode 96 eller BE førerkort. Om du kjenner registreringsnummeret på tilhengeren kan legge dette inn for å sjekke om det er tillatt for deg.

Derfor vet du ikke hvilken tilhenger du kan trekke før du har sjekket vognkortet til den bilen du skal bruke. Vognkortet har de fleste liggende i hanskerommet i bilen sin.

Er det ikke 750 kg som er maks tillatt tilhengervekt man kan trekke med klasse B førerkort?

Det er riktig at det er en regel som sier at du kan trekke 750 kg i tillatt tilhengervekt, men som regel mer enn dette også. Tilhengeren med tiltatt totalvekt på inntil 750 kg blir mer en minimumsregel som gjør at du kan trekke tilhenger på biler som har en høy tillatt totalvekt selv om vogntogets tillatt totalvekt blir mer enn 3 500 kg.

Kan jeg kjøre hestetilhenger, båttilhenger, skaptilhenger og campingvogn med klasse B førerkort?

Dette kommer an på vekten igjen, så det går ikke an å si generelt om det er lov eller ikke. Du må sjekke vognkortet for den tilhengeren du er interessert i å kjøre.

Dersom du finner ut at det ikke er tillatt så kan det være aktuelt for deg å utvide førerkortet til klasse B kode 96 eller klasse BE hvis du ikke har dette. Det er ikke alltid det skal så mye til før du overstiger 3500 kg begrensingen i maks tillatt totalvekt på vogntoget. Hvis du skal kjøre en del med ulike tilhengere trenger du fort klasse B kode 96 eller klasse BE. Elbiler har ofte en høyere tillatt totalvekt enn biler med bensin/diesel som gjør at behovet for klasse B kode 96 eller klasse BE kan bli enda større.

Det er likt å gjennomføre opplæringen til klasse B kode 96 og klasse BE, forskjellen blir at du må ha en førerprøve og få bestått på den for å få klasse BE. Men for klasse B kode 96 trenger du bare gjennomføre opplæringen. De fleste velger allikevel å ta BE når de først har tatt opplæringen som trengs for å få den også.

Med førerkort klasse B kode 96 er det maks 4 250 kg i tillatt totalvekt vogntogvekt (bil + tilhenger)

Med førerkort klasse BE kan du trekke over 4250 kg i tillatt totalvekt. Du kan trekke en tilhenger med tillatt totalvekt på mellom 750 kg og 3500 kg. Noe som gjør at maks for klasse BE blir inntil 7 000 kg i tillatt totalvekt hvis både bilen og tilhengeren har 3 500 kg i tillatt totalvekt.

Eksempel på at du ikke har behov for klasse B kode 96 eller klasse BE

f.eks. vognkort til en BMW 4-serie (420i). NB! Tallene kan variere selv innenfor samme bilmodell. Så bare ment som et eksempel.

– Tillatt totalvekt                                                    2 080 kg

– maks hengervekt m/brems                              1 400 kg

– Tillatt vogntogvekt                                              3 480 kg

Det høyest tillatte totalvekt på tilhenger er da 1 400 kg og dette gjelder både for de som har klasse B, de som har klasse B kode 96 og de som har klasse BE. For bilen har ikke lov å trekke mer enn 1400 kg uansett og det blir totalt med bilen 3480 kg som er mindre enn maks begrensningen på 3 500 kg.

Hvis du bare skulle kjøre en slik bil som i eksempelet over eller bil med tilsvarende tall kan det være at du ikke har behov for klasse B kode 96 eller klasse BE fordi det vil ikke gi deg noe ekstra mulighet på akkurat denne bilen uansett. Men allikevel er det nok for mange nødvendig fordi mange biler har større tillatt totalvekt på vognkort enn denne bilen. Mange elbiler er ofte tyngre enn tilsvarende biler er med forbrenningsmotor som gjør at maks begrensningen på 3 500 kg på klasse B og maks begrensingen på klasse B kode 96 med 4 250 kg fort blir overskredet. Derfor anbefaler vi klasse BE for de som har behov for å kjøre med tilhengere.

Dette er obligatorisk på opplæring til klasse BE:

(Det samme for klasse B kode 96). Totalt 7 undervisningstimer.

  • Trinnvurderingstime trinn 2 (1 undervisningstime)
  • Trinnvurderingstime trinn 3 (1 undervisningstime)
  • Lastsikringskurs (2 undervisningstimer)
  • Sikkerhetskurs på veg (3 undervisningstimer)

I tillegg kommer førerprøven for klasse BE og så må du eventuelt å ha flere kjøretimer for å øve tilstrekkelig til nivået som kreves for å bestå en førerprøve på Statens Vegvesen. Dette varerier litt fra person til person. Det er greit å merke seg at også nivået til bilkjøringen skal være godt nok på førerprøven. Det er ikke tilstrekkelig å bare kunne rygge med tilhengeren selv om også dette er noe som blir testet under førerprøven for klasse BE.

Lykke til med videre kjøring!

Andre innlegg

Er det tillatt å kjøre med tilhenger i 100 km/t?

Er det tillatt å kjøre med tilhenger i 100 km/t?

Det kan gis tillatelse for noen, men du kan ikke uten videre kjøre i 100 km/t med tilhengeren din. Dette selv om både bil og tilhenger er bra og god i stand.  Du må først få en godkjenning av Statens Vegvesen for at det skal være tillatt å kjøre i 100 km/t med...

Hvorfor dyr bussvei før sikring av rasfarlige veier?

Hvorfor dyr bussvei før sikring av rasfarlige veier?

I Norge har alle rett til skole. Så hvorfor har ikke alle rett til en trygg skolevei? For et par uker siden var jeg inne og leste avisen mens jeg drakk morgenkaffen min. En av de første overskriftene jeg leste var «Bussvei gjennom Jåttåvågen koster 950.000 kroner...

Bruk bilbelte … riktig!

Bruk bilbelte … riktig!

Jobben min består av å lære nye sjåfører å bli gode og trygge i trafikken, men det handler også om å fortelle de om risikoen det er å kjøre bil. Risikoen som er der, uansett hvor god du er. Skrevet av: Nora Molund Lexow «Blåmerkene jeg har tvers over brystet og...

X
X