For elever

Om oss

Andre kurs

Bør man ta manuell- eller automatlappen?

Nyheter

I dag er det mulig å ta førerkort klasse B enten med manuell girkasse eller automatisk girkasse. Om man velger å ta førerkort med automatisk girkasse har man ikke lov å kjøre biler med manuell girkasse. Så hva bør man gjøre?

Ifølge en artikkel fra Stavanger Aftenblad om automatlappen (se link) er nybilsalget av biler med automatgir på 90 prosent, og stadig flere velger å ta lappen med automat. Også på bruktmarkedet blir det mer og mer automat. Tall fra finn.no viser at mer enn halvparten av alle biler til salgs i dag har automatgir. Vi på Haugsgjerd Trafikkskole har også merket en jevn økning på automat de siste årene, og i dag er seks av våre biler utstyrt med automat.

Før i tiden snakket vi ikke om automat eller manuell. Alle tok førerkort med manuell girkasse, og måtte lære seg å bruke clutch for å gire selv. Det fantes i tillegg veldig få biler med automatisk girkasse, men dette har endret seg veldig de siste 5–10 årene. Akkurat som alt annet utvikler biler og teknologien seg hele tiden.
Det siste som har blitt mer og mer vanlig i Norge er at folk kjøper hybrider eller elektriske biler. I artikkelen fra Stavanger Aftenblad blir det skrevet at 60 prosent av nybilsalget i Norge er enten elektriske eller hybrider, og disse bilene blir kun levert med automat.

De aller fleste i opplæringsbransjen stiller seg positiv til denne utviklingen. Vi på Haugsgjerd Trafikkskole anbefaler alle våre elever til å ta lappen på automatgir, om det kun er det de har tilgjengelig for å øve med hjemme. For de som ikke har manuell bil til å øve med hjemme, vil de trenge ekstra kjøretimer for å lære seg det tekniske. Det betyr ekstra tid og penger. Elevene lærer seg raskere å kjøre bil med automat, og vi tror de fleste er tryggere i trafikken fordi fokuset er mer på trafikkbildet og samhandling, og mindre på det tekniske som giring og clutch.

En annen fordel er at om man en dag må ha førerkort på manuell, så trenger man kun en ny oppkjøring, og trenger ikke gå gjennom den obligatoriske opplæringen på nytt.
Noe vi hører ofte fra elever er at de vil ha manuell for de kanskje en gang skal låne bil på ferie, og tror da de må ha manuell. Det er ikke bare i Norge at automat begynner å bli mer og mer vanlig, og de aller fleste bilutleieselskap tilbyr biler med automat.

I september 2019 skrev Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund ( ATL) en artikkel (se link) om at land i Europa ønsker automatgir som standard. Der blir det skrevet at vi er kommet et stort skritt mot at automat blir standard ved oppkjøring. EUs regelverk som i dag sier at man skal kjøre opp med manuell skal endres, noe som kan bety at automatgir blir hovedregelen for oppkjøring i Norge.

Forslaget som er lansert, er at de som tar automat, men likevel ønsker å kjøre manuell bil, må ta noen ekstra timer hos en trafikkskole uten å avlegge ny førerprøve.
Når dette blir aktuelt i Norge er vanskelig å si, men ifølge EUs eget veikart skal saken være ferdig behandlet allerede i 2020, før den behandles videre innad i EU. I Norge har regjeringen vært opptatt av forenklinger i førerkortreglene. Skulle det bli vedtatt i EU, tar det nok ikke lang tid før endringer skjer i Norge. En endring er på gang, og gjerne fortere enn vi så for oss for bare noen år siden. Det vil uansett ikke skje over natten da bransjen trenger tid til å omstille seg.

X
X